Nože Wüsthof jsou zárukou nejvyšší kvality

Každý obor má svoji naprostou špičku! Milovníci automobilů sní o automobilech slavných značek, příznivci módy nedají dopustit na značkové oblečení. Kuchaři pak dobře vědí, že kuchyňské nože Wüsthof představují nejvyšší kvalitu, kterou lze doložit několik století trvající tradicí.

Historie kuchyňských nožů Wüsthof

Legendární kované kuchyňské nože Wüsthof začaly být vyráběny v německém Solingenu již roku 1814, takže současný vlastník rodinné firmy Harald Wüsthof je již členem sedmé generace nožířů. Solingen je potom někdy nazýván jako City of Blades (město čepelí). Ve společnosti dnes pracuje okolo 300 zaměstnanců, a to ve dvou moderních továrnách. Pro zachování vysoké úrovně je nutné dodržovat velmi přísná pravidla, ale společnost se současně snaží chovat šetrně k životnímu prostředí. Sortiment společnosti Wüsthof je dnes velmi široký a sestává z více než 350 kovaných nožů, ale i krájecích desek, bloků na nože, kuchyňského nářadí a nůžek, jež nesou slavné logo Trojzubce. Tento symbol je současně garancí funkce i vysoké kvality. Wüsthof se po právu pyšní tím, že německý národní tým kuchařů používá jeho nože, podobně na ně nedají dopustit ani jiné mezinárodní kulinářské týmy.

Kované nože a jejich přednosti

Zkušení kuchaři nedají na kované nože Wüsthof dopustit. Pokud se zeptáte na důvod, není pro ně problém vyjmenovat na počkání celou řadu jejich předností. Mezi nejčastěji uváděné patří skutečnost, že samotný proces kování dělá nožířskou ocel tvrdší a méně pružnou, takže ve výsledku se nůž snáze brousí a je schopen udržen delší dobu ostří. Proces kování navíc dovoluje výrobci, aby vytvořil na noži kovovou záštitu, jež je součástí čepele a trnu, která chrání prst před sklouznutím na čepel a zároveň dává noži výbornou vyváženost. Právě tato záštita, jež je z jednoho kusu oceli spolu s celou čepelí, je zárukou vysoké kvality kovaného nože.

Kované nože Wüsthof a pravidla jejich údržby

Péče o kované nože Wüsthof se jejich majiteli vrátí, protože při kvalitní údržbě mají tyto nože životnost i několik desítek let. Je ovšem nutné dodržovat některá pravidla:

  • Nože by se měly pravidelně ostřit. Za tímto účelem se používají brusné kameny. K obroušení nejdříve hrubší a na vyhlazení ostří se hodí jemný brusný kámen. V průběhu broušení by měl být kámen navlhčen vodou či olejem. Vysokootáčkové brusky jsou k broušení kovaných nožů Wüsthof nevhodné, protože je znehodnocují, příliš ubírají materiál řezné hrany a jsou příčinou snížení trvanlivosti ostří.
  • Podložka na krájení by měla být z měkčího materiálu, než je čepel, současně ale musí být dostatečně houževnatá a odolná proti vniku ostří. Zkušení kuchaři doporučují užívat tradiční nářezové desky z tvrdého dřeva nebo některých plastů. Zcela nevhodné je užívat kvalitní kované nože na podložkách či v nádobí z kovu, porcelánu nebo skla.
  • Kované nože by neměly být nechávány po použití delší dobu znečištěné. Voda se solí i organické kyseliny, které se nacházejí ve zbytcích jídel, mají totiž schopnost zapříčinit ztrátu lesku nebo rezivění. Bezprostředně po použití by proto měly být nože omyty pod tekoucí vodou, otřeny a uloženy.
  • Při skladování nožů je třeba dbát na to, aby se nedotýkaly ostřím s jinými noži nebo tvrdými kovovými předměty. Tato skutečnost totiž může zavinit deformaci a poškození řezné hrany. Proto se doporučuje uskladňovat nože v dřevěných stojanech, boxech nebo přihrádkách, kde mají dostatek svého místa. Řešení představuje i magnetický držák na stěně, kde jsou navíc ihned k dispozici pro případné použití.
  • Pamatujte vždy na to, že nůž je určený k řezání! K páčení či sekání kostí by měl být používán sekáč nebo nůžky na drůbež.

Jednotlivé řady kuchyňských nožů Wüsthof Solingen

Nože Wüsthof Silverpoint

Tato řada kuchyňských nožů Wüsthof je finančně nejdostupnější. Tyto nože jsou vyráběny ve 12-14 ustálených výrobních krocích. Vynikají lehkostí a vyvážeností. Kvalitní čepel zhotovená z nerezové oceli tvrzené na 56-57° Rockwella je u nich pevně zalisována až za polovinu syntetické ergonomicky tvarované rukojeti s jemným protiskluzovým povrchem.

Nože Wüsthof PRO

Tato řada je mezi špičkovými kuchaři hodně oblíbena již z té příčiny, že značně mluvili do její výroby. Snaží se proto co nejvíce vyhovět jejich požadavkům. Rukojeť kuchyňských nožů PRO je charakteristická výrazným ergonomickým tvarem, takže ani celodenní užívání ruku neunaví. Potažena je příjemným měkkým neklouzavým povrchem, jenž je ideální pro krájení mokrou i mastnou rukou, což je v kuchyni neocenitelná vlastnost. Čepel těchto nožů je zhotovena z vysokouhlíkové leštěné oceli, jež je tvrzena na 56° Rockwella pro dokonalou retenci hran.

Nože Wüsthof Gourmet

Kuchyňské nože série Gourmet patří mezi nejprodávanější. Mají celokovové jádro a jejich nerezová čepel je tvrzena při 56-57° Rockwella. Výborná zpětná vazba i při těžší práci je zaručena bezespárovou trojitou nýtovanou rukojetí s hranami. Tato série kovaných nožů Wüsthof je doporučována pro domácí i profesionální použití.

Nože Wüsthof CLASSIC

Tato série kuchyňských nožů sestává z více než 70 rozličných typů a pomůcek. Profesionální i amatérští kuchaři si na nich pochvalují jejich dokonalou vyváženost i ostří, které je broušené prostřednictvím laserové technologie PEtec. Samotná čepel nože je spolu s kovovou záštitou vykována za teploty 1800°C, a to z jediného kusu chrom-molybden-vanadiové oceli. Vytvrzena je na 58° Rockwella. Samotný proces výroby je velmi komplikovaný, když sestává z 38-40 výrobních kroků. Chloubou nožů série CLASSIC je i bezespárová trojitě nýtovaná rukojeť, která má zaoblené hrany.

Nože Wüsthof GRAND PRIX II

Tuto sérii nožů již lze bez přehánění označit jako luxusní. Profesionály užívaný kuchařský nůž Wüsthof GRAND PRIX II byl dokonce roku 2009 vyhlášen jako vítěz nezávislého redakčního testu MF Dnes, a to mezi více než dvěma desítkami výrobců. Čepel tohoto nože je spolu s kovovou záštitou vykována za teploty 1800°C z jednoho kusu chrom-molybden-vanadiové oceli a vytvrzena je na 58° Rockwella. Zalisována je pevně až za polovinu syntetické ergonomickým způsobem tvarované rukojeti, která má jemný protiskluzový povrch.

Nože Wüsthof CLASSIC IKON

Tato série nožů s celokovovým jádrem nevyjímaje zadní kování rukojeti nezklame ani ty nejnáročnější zákazníky. Také zde je čepel tohoto nože spolu s kovovou záštitou vykována za teploty 1800°C z jednoho kusu chrom-molybden-vanadiové oceli a vytvrzena je na 58° Rockwella. Nože se vyznačují perfektní vyvážeností a ostří je broušeno laserovou technologií PEtec. Tato technologie je zárukou toho, že mají kované nože Wüsthof mimořádný počáteční řezný výkon, pyšní se nezvykle dlouhou životností ostří a optimálním ostřím po celé délce čepele.

Nože Wüsthof CLASSIC IKON CREME

Luxusní nože série CLASSIC IKON CREME jsou lehce rozeznatelné díky bezespárové trojitě nýtované rukojeti barvy slonové kosti. Výrobní proces se skládá z 38-40 kroků. Čepel nože s kovovou záštitou a zadním kováním rukojeti je vykována za teploty 1800°C z jednoho kusu chrom-molybden-vanadiové oceli a vytvrzena je na 58° Rockwella. Broušení ostří laserovou technologií PEtec je v tomto případě samozřejmostí.

Nože Wüsthof CULINAR

Luxusní kované nože CULINAR dělají společnosti Wüsthof Solingen dobré jméno. Čepel a kovová záštita jsou vykovány za teploty 1800°C z jednoho kusu chrom-molybden-vanadiové oceli a vytvrzeny na 58° Rockwella. Na dokonalém vyvážení má značnou zásluhu celokovové duté jádro rukojeti. Ostří je broušeno laserovou technologií PEtec.

Nože Wüsthof IKON

Specifikem pro amatérské i profesionální kuchaře určené luxusní série IKON je jejich rukojeť, jež je vyrobena z afrického tropického dřeva Grenadilla. Toto dřevo je považováno za jedno z nejtěžších a nejtvrdších olejnatých dřev na světě, přičemž vyniká mimořádnou odolností. Samotná čepel nože a kovová záštita je opět vykována za teploty 1800°C z jednoho kusu chrom-molybden-vanadiové oceli a vytvrzena je na 58° Rockwella. Výroba nožů IKON probíhá v 38-40 krocích, přičemž ostří je broušeno laserovou technologií PEtec.

Nože Wüsthof EPICURE

Lahůdku pro profesionální i amatérské kuchaře představuje série kovaných nožů EPICURE. Snoubí se v nich totiž lehkost japonských nožů a německá preciznost a kvalita. Pro každý nůž platí, že je vykován z jednoho kusu oceli a následně vytvrzen na 58° Rockwella. EPICURE upoutají pozornost svojí širší čepelí, jejímž prostřednictvím je na krájenou potravinu vyvíjen větší tlak, což má za následek, že je krájení více účinné. Zakřivená hlava nože chrání před možným pořezáním prstů a současně umožňuje lepší kontrolu v průběhu krájení. Jedinečné jsou i rukojeti nožů EPICURE, které jsou zhotoveny ze specifického materiálu, jenž je složen z přírodních vláken a pryskyřice. Tento materiál vypadá jako dřevo, ale zároveň má vlastnosti robustního a hygienického plastu, díky čemuž je možné tyto kované nože mýt i v postrachu mnoha sérií jiných nožů, jejž představuje myčka na nádobí. Čepel nože je opět vykována za teploty 1800°C z jednoho kusu chrom-molybden-vanadiové oceli a vytvrzena na 58° Rockwella. Ostří je broušeno laserovou technologií PEtec.

Typy kuchyňských nožů

Kvalitní kuchaři dobře vědí, že nožů existuje celá řada typů, přičemž každý z nich má v kuchyni svoji specifickou úlohu. Na následujících řádcích se lze seznámit s těmi nejpoužívanějšími.

Kuchařský nůž Wüsthof

Tento nůž je klasickým vybavením každé kuchyně. Měl by umožňovat pohodlné krájení a porcování, což si žádá nutnost pohybovat nožem do stran, ale především je takový nůž ideální na rychlé krájení pomocí kolíbání. Přední část ostří se dotýká krájecí plochy, což dovoluje rychlou a účinnou práci. Kuchařský nůž se proto užívá ke krájení bylinek i zeleniny. Řez kuchařským nožem by měl být hladký a úhledný, což zabraňuje ztrátám šťáv z pokrmů. Kuchařské nože mají obvykle délku 16, 18, 20 nebo 23 cm.

Špikovací a nakrajovací nůž Wüsthof

Tento nůž je v kuchyni velmi často využívaný a je oblíbený pro svoji univerzálnost. Vyrábí se s hladkým či zubatým ostřím, přičemž běžná délka čepele je od 6 do 12 cm.

Plátkovací (dranžírovací) nůž Wüsthof

Plátkovací nůž se vyznačuje v porovnání s jinými především delším ostřím. Jeho čepel je současně velice tenká. Plátkovací nůž je určen speciálně pro krájení tenkých plátků, přičemž je lhostejné, jestli se jedná o syrové nebo hotové maso. Kvalitní plátkovací nůž je zárukou toho, že si maso vždy zachová svoji šťavnatost.

Nůž na pečivo Wüsthof

Tento nůž disponuje zubatým ostřím, s jehož pomocí není žádným problémem rozpůlit chleba. Kvalitní nůž na pečivo se jednoduše pozná podle toho, že je vlnité ostří mírně prohnuté. Běžná délka čepele bývá 20 nebo 23 cm, tvarem se nůž na pečivo na první pohle podobá cukrářskému noži.

Filetovací nůž Wüsthof

V souvislosti s tím, že Češi konečně začínají žít zdravěji, postupem času narůstá i obliba těchto dříve ve vybavení kuchyně velmi nezvyklých nožů. Filetovací nůž je charakteristický svojí štíhlostí a ohebností. Jeho čepel je dokonce možné ohnout až do úhlu 45°. Filetovací nůž je svým tvarem i vybroušenou patou ostří podobný vykosťovacímu noži, přičemž za tímto účelem je ho také možné využít.

Nůž na sýr Wüsthof

Nůž na sýr je primárně určen k této činnosti, ale neztratí se ani při klasickém servírování studené kuchyně. Originální jsou nože, které slouží ke krájení větších kusů sýra, jež disponují čepelí se speciální povrchovou úpravou, jež má zamezit lepení sýra na jejich čepele. Nůž na sýr je známkou toho, že se jeho majitel umí pohybovat ve společnosti a dobře zvládá potřebný bonton. Proto se s nimi nejčastěji lze setkat při slavnostních recepcích na prestižních akcích nebo v luxusních restauracích.

Nůž na šunku, salám a uzeniny Wüsthof

Pro běžnou domácnost se samozřejmě nevyplatí pořizovat drahý nářezový stroj na uzeniny, když tento účel může splnit nůž. Pro krájení salámů i uzenin se běžně užívá štíhlý dlouhý nůž, jenž má zubaté ostří, jež může být doplněno bočními výbrusy po stranách. Díky tomu se na ně krájené plátky nelepí.

Cukrářský a dekorační nůž Wüsthof

Tento typ nože je možné jednoduše zaměnit s nožem na chleba, ale při podrobnějším zkoumání se vyskytne hned několik odlišností. Zubaté ostří má sice stejnou ostrost jako nůž na chleba, ale profil zubů je více oblý, což dovoluje pohodlně rozmazávat třeba krém na dortu. Mazání a roztírání je ulehčeno nadstandardní délkou a výškou čepele spolu s tupou a oblou špicí nože.

Steakový nůž Wüsthof

Různá posezení s přáteli u ohně, k nimž neodmyslitelně patří příprava steaků, se v posledních letech stala neodmyslitelnou součástí

nejen letní sezóny. V každé rodině proto musí být přítomen i kvalitní steakový nůž. Špička nože, jež je umístěna vysoko na horní hraně, jej předurčuje i k příborovému použití. Nejtypičtějším znakem pravého steakového nože je potom jeho ostří, které mívá minimálně od špičky do poloviny malé zoubky.

Kované nože Wüsthof jsou schopny splnit všechny výše uvedené účely. Jsou sice o něco dražší, ale za kvalitu se v daném případě skutečně vyplatí připlatit. Do každé kuchyně pro začátek postačí 3-4 základní nože, jejichž cena nikoho nezruinuje a značka Wüsthof je skutečnou zárukou kvality. Není se proto třeba bát toho, že byste kupovali pověstného zajíce v pytli. Podle potřeb a zvyklostí každé domácnosti je pak možné v budoucnu dokupovat nože další.

Více informací o nožích Wüsthof  naleznete na webu BaviMeVarit.CZ v kategorii nože Wüsthof

Back to Top